Üzemeltető: Blogger.

A kombucha-tea elkészítése

A kombucha-italt mindenki saját maga elkészítheti otthon. Mivel a gomba állandóan növekszik, csupán egyetlen teagomba darabbal el lehet kezdeni. Már ősidők óta a háztartásokban készítik a kombucha-teát, a gombát az egyik család adja a másiknak.
A kombucha-ital elkészítésének menete a következő
1. Forraljunk vizet, főzzünk teát, literenként 2 db teafiltert (2 teáskanál - kb. 5 g) felhasználva .  Zöld, vagy fekete teát is használhatunk.
3. Tegyünk bele literenként ~100 gramm (~5 evőkanál) cukrot - ezzel „táplálkozik” a kombucha, tehát minél tovább erjed majd a tea, annál kevesebb cukor marad benne.
4. Hagyjuk a cukrozott teát legalább 20-25 Celsius fokosra hűlni - a kultúra elpusztulhat a túl meleg tápoldatban.
5. A kihűlt cukros teát öntsük egy üveg-, porcelán-, mázzal bevont agyag- vagy rozsdamentes acéledénybe. Kerüljük a nem rozsdamentes acélból készült edény használatát, mert az erjedési folyamat során keletkező savak a fémmel reakcióba léphetnek. Az üveg a legjobb.
6.  Adjuk a teához a kombucha-gombát, valamint a tápoldat kb. 10%-át kitevő kész kombuchaitalt.
7. Fedjük le egy JÓL SZELLŐZŐ konyharuhával vagy papírtölővel, majd rögzítsük! Ez távol tartja a muslincákat, a port stb...
A kombucha-ital erjesztése hőmérséklettől függően 8 - 12 napig tarthat. A  kultúrának viszonylag meleg helyre van szüksége az erjedési folyamat ideális lezajlásához, a hőmérséklet nem eshet 20° Celsius alá és nem emelkedhet 30° Celsius fölé. Az ideális a 23°-27° közötti hőmérséklet. Fény nem feltétlenül szükséges, a kultúra sötétben is dolgozik, sőt az erős, közvetlen napfény káros is lehet. Abban a helyiségben, ahol a gombát erjesztjük, kerüljük a dohányzást, mivel ez a gomba károsodásához, illetve elpusztulásához vezethet. 8-10 nap elteltével tiszta kézzel kiemeljük a gombát, leszűrjük az italt és üvegekbe töltjük, ezután hűtőszekrényben tároljuk. Hűtés nélkül túl gyorsan megsavanyodik.
A gombát azonnal ismét felhasználhatjuk. A kultúra felületén új gomba képződik a kombuchaital beérése alatt, ezt leválaszthatjuk, és ezután már a régi és az új gombával párhuzamosan erjeszthetünk teát. Ha ugyanazon a napon nem használjuk fel a gombát, akkor egy kevés itallal légmentesen lezárt üvegben hűtőszekrényben hosszabb ideig is tárolhatjuk.
Íme két video, mely a kombuchatea elkészítésének menetét részletesen bemutatja:

Megjegyzés küldése

kombucha, kombucha-ital, kombucha-tea, kombucha-gomba, méregtelenítés, lúgosítás, immunrendszer-erősítés, anyagcsere-harmonizálás, emésztés-javítás, bélflóra-szabályozás
Copyright © 2013-2018.Kombucha.

  © Blogger template Foam by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP