A kombucha elnevezései
A kombucha gombának és a belőle erjesztett italnak számtalan neve van. Közülük talán legismertebb a kirgiz tea. Ez az elnevezés onnan ered, hogy egy japán hölgy kb. 60 évvel ezelőtt Kirgíziába látogatott, és megdöbbentette, hogy milyen sok, 100 évnél idősebb ember él ott. Még inkább meglepte, hogy a 80 év feletti asszonyok arcán is alig látott ráncot. Megpróbálta a titkot megfejteni, és ennek során feltűnt neki, hogy szinte minden házban (fiatalok és öregek egyaránt) naponta legalább 3 dl kombucha teát fogyasztottak.
Az első feljegyzések az italról Kínából az időszámításunk előtti 221-ből
ismeretesek, ahol "Mennyei teaként", sőt "Az örök élet itala"-ként
említik.
További elnevezései: Isteni gomba, mandzsúriai kombucha gomba, kirgiz tea, hősgomba, köszvénymedúza, hosszú élet gombája, csodagomba, teagomba, gombabor, Kombuchal, Gerbstoffe,
Combucha, Kum-Cha, Fungus japonicas, Fungojapon, Indo-Japanese tea
fungus, Pichia fermentans, Cembuya orientalis, Combuchu, Tschambucco,
Volga spring, Mo-gu, Champignon de longue vie, Tea kvas, Teakwass,
Kwassan, Kargasok, Kocha kinoko.