Glükoronsav
Glükoronsav: a máj fő méregtelenítője, amely a májban hozzákapcsolódik a
szervezet számára káros mérgekhez, legyen az környezeti vagy
metabolikus eredetű. Ha a mérgek hozzákapcsolódtak a
glükoronsavhoz, akkor már nem kerülnek vissza a szervezetbe, hanem
kiválasztódnak a vizelettel és a verejtékkel.
Az egészséges máj normális körülmények között elegendő mennyiségben állítja elő a glükoronsavat, ezért általában biztosított az elegendő méregtelenítés. Kritikussá akkor válik a helyzet, ha a környezetben túl sok a méreganyag, valamint ha a szervezet túl sok mérget termel a saját anyagcseréje folytán. Ez a modern életvitel mellett sajnos nagy valószínűséggel bekövetkezik, ezért a máj méregtelenítését támogatni kell. Ebben
pedig a kulcsszerepet játszó glükoronsav bevitele áthidalhatatlannak
tűnik. A kombucha pótolhatatlannak látszik ennek a kérdésnek a
megoldásában, ugyanis egy liter kombuchateában a glükoronsav és
származékainak a mennyisége meghaladja a 25 grammot (2,52%). Ez az eddig ismert
legmagasabb érték a természetes élelmiszerek között.
Vagyis fogyasztásának előnyei: méregtelenítésre a legjobb.
Vagyis fogyasztásának előnyei: méregtelenítésre a legjobb.