Üzemeltető: Blogger.

Tejsav

tejsav
A kombucha erjesztése egy tejsavas erjesztési folyamat, melynek előnyeit az emberiség már régóta ismeri. A kombuchában lévő "jobbra forgató tejsav" megegyezik az emberi szervezetben jelenlévő tejsavval, amely a bőr alatti savas védőrétek alkotóeleme és a nyálkahártyákban fontos védőhatást fejt ki. E tejsav fontos hatása hogy, méregteleníti, tisztítja és erősíti a testet, hozzájárul az egészséges bélflórához, az enyhén savanyú közegben a tejsavbaktériumok elnyomják a káros bélbaktériumokat.
A kombucha-tea a tejsavat igen jelentős mennyiségben tartalmazza - amennyiben fekete vagy zöld tea az erjesztés alapja - literenként 29 gramm (2,94%) tejsav keletkezik.
Kétféle tejsav  létezik: az egyiket L-(+)-tejsavnak - jobbra forgató tejsavnak - míg ennek tükörképét D-(-)-tejsavnak - balra forgató tejsavnak - nevezik. Biológiai jelentősége az L-(+)-tejsavnak van. Szervezetünk (kivéve a csecsemők) képes a D(-) tejsavat is lebontani, de lényegesen lassabban.
Az élelmiszerekben lévő L(+) tejsav pozitív élettani hatásai közismertek, az erre irányuló vizsgálatok a következőket igazolták:
- javítja a laktóztoleranciát
- kedvezően befolyásolja az élettani bélflórát
- javítja a vékonybélben a felszívódást
- elősegíti a bélmozgást
- csökkentheti a koleszterinszintet
- antimikrobális és antikancerogén (rákellenes) hatású
 Az L-(+) (jobbra forgató) tejsav hiánya az élelemben a sejtlégzés elakadásához, az erjesztéses cukorlebontáshoz és a szövetekben a D-L-tejsav keletkezésére vezet. A kétféle tejsav (balra forgató (-) és jobbra forgató (+), vagyis D- és L-tejsav) 1:1 arányú keverékeit (amelyek egymás csavarodási irányát kiegyenlítik) racemátoknak nevezik. Ezek a racemátok különösen kedveznek a ráknak, ill. lehetővé teszik a rák létrejöttét. A jobbra forgató tejsavval kapcsolatos kutatásokból az látszik, hogy ez a tejsav a rákos betegek szöveteiben majdhogy soha nem fordul elő.
A jobbra forgató tejsavban gazdag élelmiszerek, a fizikai munka, az izomedzés, a szauna stb. a salakanyagok kiválasztása mellett ennek a tejsavnak a felszabadulását is lehetővé teszik és ezzel lefelé szabályozzák a vér pH-értékét. Kimutatták, hogy rákos betegeknél a vér pH-értéke, nagyobb mint 7,56, míg a ''rákmentes'' szervezetek 7,5 alatti vér pH-értékkel rendelkeznek.
A vénás vér sorozatos mérései azt mutatták, hogy a kombucha-ital a vér  pH-értéket észrevehetően a savas irányba tolja.

Megjegyzés küldése

kombucha, kombucha-ital, kombucha-tea, kombucha-gomba, méregtelenítés, lúgosítás, immunrendszer-erősítés, anyagcsere-harmonizálás, emésztés-javítás, bélflóra-szabályozás
Copyright © 2013-2018.Kombucha.

  © Blogger template Foam by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP